måndag 2 september 2013

Sur

Jag skulle vilja förklara krig mot fetman. Inte mot feta människor, men mot fetman. Hur kan vår värld ha blivit så skruvad att vi dör av undernäring på grund av överkonsumtion av näringsfattig mat? Då är det något som är riktigt, riktigt fel.

Människor jobbar i regel antingen som timanställd, med något pass här och där så man nätt och jämt klarar hyran, eller så jobbar man heltid, ofta med ganska mycket övertid. Säger man att man gärna skulle vilja jobba 50-80% är man lat och omotiverad. "Vad ska du göra resten av tiden?" undrar folk. Tja, leva kanske?

Folk jobbar så mycket att de på helgerna ska "unna sig". Unna sig en pizza, en påse chips, en utekväll med mycket alkohol och tobak. Vad det verkligen handlar om är att unna sig att konsumera. Vi jobbar för att tjäna pengar. För pengarna vill man göra något kul, inte bara betala hyra. Så, vi köper en ny soffa. Eller en ny tv. Eller en ny Ipad. Men sedan kommer måndagen, då är det arbete som gäller. Vi köper saker vi inte hinner njuta av.

Man har heller inte tid att laga mat. Inte lust heller. Så vi lunchar ute. Vi småäter. Och vi äter för mycket. Vi vräker i oss mängder av ohälsosam mat. Riktigt grisigt är det. Raffinerat, processat gift med alla möjliga sjuka tillsatser. Och problemet är ju inte bara att maten saknar näring, utan maten vi äter urlakar kroppens förråd på vitaminer och mineraler. Folk klagar på att de är trötta (och många har sömnsvårigheter), blir sjuka ofta, har livlöst hår, tappar hår (om inte bloggaren själv misstycker vill jag hänvisa till en riktig mästare på detta område: http://kurera.se/beauty-by-bloch/), har sköra naglar, dålig hy... Men såklart, det är ju det som händer när kroppen lider brist på näring!

B-vitaminbrist och magnesiumbrist känns som riktiga klassiker dessa dagar. Och brist på D-vitamin. Och folk klagar på halsbränna, sura uppstötningar, dålig matsmältning. Detta får man när man lider brist på saltsyra och enzymer. Och vad gör man? Går till apoteket och köper produkter som hämmar produktionen av magsyra. Det är galet!

Sjukpenningen som betalades ut under 2010 översteg 17 miljarder kronor. (Statistik från Försäkringskassan)

Folk får veta att "du riskerar diabetes typ 2 p.g.a. din övervikt. Du måste gå ner i vikt snarast." Och så får de en gastric bypass serverad på ett silverfat. Säkert en räddning för många, men varför gör vi så att människor ens ska behöva hamna i den sitsen? Och något som gör mig så fruktansvärt förbannad är att människor faktiskt äter upp sig för att få operationen. Men lider man av sådan övervikt att man har förhöjt kolesterol, skyhögt blodtryck, diabetes, ligger i riskzonen för en rad olika cancersorter osv. så handlar det ju om en total livsstilsförändring. "Vad det gäller fetma: genetiken laddar bössan, livsstilen avlossar skottet." George Bray, 2003. Kan man inte istället för operation ge dessa människor en slags PT under cirka ett års tid? En person som finns där för att stötta och hjälpa. Någon som hjälper till att lägga upp kosten, följer med och handlar, hjälper till med matlagning och träning osv.

Vi måste bland annat:

  • Äta portioner som överensstämmer med hur pass mycket vi rör oss
  • Motionera mer
  • Rata, eller åtminstonne dra ner rejält på hel- och halvfabrikat
  • Bli av med sockerberoendet
  • Äta mer rå föda som ger oss livsviktiga enzymer, vitaminer och mineraler
  • Sluta överkonsumera receptfria läkemedel, som också urlakar kroppen på näring
  • Äta mat lagad från grunden
  • Äta ekologisk mat
  • Dra ner på köttkonsumtionen
  • Sluta använda alla galna hudkrämer, schampon m.m. som innehåller mineraloljor och annat skräp
Och jag anser att naturligt framställda kosttillskott bör ingå i en balanserad kost. Varför? Jo, för jorden är så utarmad på näring att vi inte riktigt kan få i oss tillräckligt från enbart kosten. Och vi nordbor behöver extra d-vitamin på vinterhalvåret. Och äter man p-piller och en del andra mediciner så får man nästan garanterat brist på b-vitaminer och magnesium. Detsamma gäller när vi stressar mycket. Frukten och grönsakerna vi äter skördas dessutom oftast innan de fått mogna helt. 

Jag är trött på att man bara ser och behandlar symptomet, utan att fråga sig vad som händer i resten av kroppen. Man ser inte kroppen som en helhet. Psoriasis? Ta lite kortisonkräm! Fast, jaha. Nu är det ju så att psoriasis är en autoimmun sjukdom = sjukdom som påverkar det egna immunförsvaret. Kanske man istället kan testa att reglera immunförsvaret, stödja och främja immunförsvaret med d-vitamin, probiotika, enzymer? Man har ju insett att solande är bra vid psoriasis. Är det ingen som frågar sig varför?

Jag skulle kunna fortsätta länge, länge till. Men ska sluta skälla för idag. Musen är upphittad btw. 

Ät lite broccoli och ha en fortsatt trevlig måndag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar