lördag 14 september 2013

Frosseri

Tänk vad mycket vi äter. Aldrig får man vara hungrig. Det är något onaturligt, hemskt. Har man möjlighet att vara konstant mätt ska man väl vara det?

Jag vet inte riktigt, tycker det är ett konstigt tänk. Tycker absolut inte att man ska svälta sig, men tycker att vi är alldeles för rädda för att känna minsta lilla hunger. Då skyndar man förbi närmsta kiosk och köper en drickyoghurt eller kanske en chokladbit, så att man "står sig till man kommer hem".

Något jag verkligen har problem med är dock när man äter sig sådär äckligt mätt. Sådär så att man sitter och flämtar och flåsar och lutar sig tillbaka i stolen. Händer väl säkert mig någon enstaka gång, men brukar akta mig för det, för jag gillar verkligen inte den känslan. Grisigt är vad det är.

Och jag har tänkt på det, att många som klagar på att de inte kan gå ner i vikt hur de än försöker, hävdar att de äter "bra och varierad mat", vad nu det innebär... Och ponera att det faktiskt stämmer, att man äter "rätt" mat. Jag tror nog att man ofta inte inser att man äter för stora portioner. Jag har hört någon gång, någonstans, att man helst ska äta sig mätt till ca 70%. Det tycker jag låter rimligt. I dagens samhälle kan jag nästan garantera att man inte kommer behöva gå hungrig i flera dagar, så finns ingen direkt anledning att äta sig mätt till 100%. Det blir energi man inte hinner göra sig av med, vilket resulterar i övervikt. Dessutom kan matsmältningssystemet bli väldigt belastat, speciellt med tanke på att vi äter alldeles för lite rå föda. Vi får inte i oss enzymer som underlättar matsmältningen. Detta bidrar till att toxiner bildas i kroppen. Kroppen hinner inte bryta ner all mat som vi ständigt trycker i oss, vare sig vi är hungriga eller ej. Och när toxiner bildas, och maten inte bryts ner som den ska, då blir det knas.

Vi börjar bli trötta, vi kanske får sämre hy, sämre hårkvalitet. Vissa kanske får värk, andra börjar få återkommande förkylningar. Och såklart, diverse magproblem.

För vad händer när vi helt plötsligt får mycket mer jobb än vi hade tänkt oss? Jo, vi hinner inte med andra uppgifter som egentligen måste utföras. Samma sak händer med matsmältningssystemet. Eftersom att det jobbar för fullt på att bryta ner maten hinner inte kroppen göra sådant som den egentligen också borde göra, nämligen driva ur slaggprodukter, gifter. Då stannar det istället i kroppen. Och då, mina vänner, då kommer sjukdomarna.

Mattips för er som vill "mjukstarta" lite med mer grönt i era liv:

Rödbets- och morotssallad med valnötter och chevré

1-2 rödbetor, rivna och råa
1-2 morötter, rivna och råa
½ hackad rödlök
1 vitlöksklyfta, pressad eller hackad
Saften från ca ½ citron
Quinoa, bovete, fullkornspasta eller kanske något fullkornsbröd
Valnötter, hackade
Chevréost
En skvätt olivolja
Eventuellt lite färska örter efter behag
Salt och peppar

Ja, alltså. Inte så avancerat. Blanda allt. Gör det gärna åtminstone en aning estetiskt tilltalande. Strö exempelvis valnötterna och chevréosten över salladen.

Detta passar väldigt bra till bearnaisesås, men gör den gärna själv då, och ta bara en liten klick. Annars kan man uppfinna någon egen sås till, eller kanske göra tapenade. Eller så behöver man inte ens ha sås, man kan bara ringla över lite extra olivolja.

Testa nu att bara äta er ca 70% mätta, se vad som händer.

Tips! Drick mycket vatten under dagen, man mår så mycket bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar